[Phishing: wees alert!]

Phishing: wees alert! 

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[Phishing: wees alert!]

Bij phishing proberen cybercriminelen op iedere mogelijke manier persoonlijke gegevens of wachtwoorden te stelen. Hoe doen ze dit precies en hoe is phishing te herkennen?

Phishing 

Phishing is een vorm van online oplichting waarbij criminelen proberen om persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of andere vertrouwelijke gegevens, te stelen door zich voor te doen als betrouwbaar. Dit kunnen bijvoorbeeld banken, e-mailproviders of overheidsinstanties zijn.

Phishing gebeurt grotendeels via e-mail, waarbij de cybercriminelen een e-mailbericht verstuurt dat eruit ziet alsof het afkomstig is van de legitieme organisatie. In de e-mail wordt meestal een urgente reden gegeven om op een link te klikken of persoonlijke informatie in te voeren op een valse website die sterk lijkt op de echte website van de organisatie. Zodra slachtoffers hun gegevens invoeren, worden deze door de aanvaller gestolen en worden ze vaak gebruikt voor frauduleuze doeleinden.

 

Hoe is een phishingmail te herkennen? 

Phishing e-mails kunnen verschillende kenmerken vertonen, maar er zijn enkele veelvoorkomende signalen waarmee mogelijk een phishing e-mail te herkennen is:

Afzenderadres: Kijk goed naar het e-mailadres van de afzender, Phishing e-mails bevatten vaak vreemde of ongebruikelijke domeinnamen die afwijken van de officiële domeinnaam van de organisatie die ze pretenderen te zijn.

Grammatica en spelling: Phishing e-mails bevatten vaak spelfouten, grammaticafouten en een onnatuurlijke zinsbouw. Dit kan een aanwijzing zijn dat de e-mail niet afkomstig is van een vertrouwelijke afzender.

Dringende toon: Phishing e-mails proberen vaak een gevoel van urgentie te creëren om de ontvanger te dwingen snel te handelen. Ze beweren bijvoorbeeld dat een account wordt opgeschort of dat er onmiddellijke actie vereist is.

Ongebruikelijke verzoeken: Wees wantrouwend wanneer er gevraagd wordt om persoonlijke of financiële informatie. Denk aan wachtwoorden, creditcardgegevens of Burgerservicenummer.

 

Slachtoffer geworden? 

Bij een phishingaanval is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Verander wachtwoorden: Wijzig onmiddelijk alle wachtwoorden van de accounts die mogelijk zijn bootgesteld, inclusief e-mail, social media, financiële accounts en andere belangrijke online diensten.

Scannen: Voer een grondige antivirus- en antimalwarescan uit op de computer en andere apparaten om eventuele schadelijke software te verwijderen. Uw IT-beheerder kan u hier ook bij ondersteunen. 

Wees voorzichtig met toekomstige communicatie: Wees voorzichtig met verdachte e-mails, berichten of telefoontjes en vertrouw niet zomaar de afzender. Phishers kunnen herhaaldelijk proberen om hun doelwit opnieuw te misleiden. 

Controleer accounts: Log in op accounts en controleer of er verdachte activiteiten hebben plaatsgevonden. Wanneer er ongeautoriseerde activiteiten worden opgemerkt, zorg dan meteen voor opvolging. Uw IT-beheerder kan u hierbij ondersteunen. 

Stel anderen op de hoogte: Stel andere binnen de organisatie op de hoogte van de situatie. Zeker indien het mailtje op verzoek is doorgestuurd. 

 

Het is belangrijk om altijd alert te blijven voor phishingpogingen en proactieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, tweestapsverificatie en het vermijden van verdachte links en bijlagen in e-mails.

 

Wees alert! 

Phishing is een ernstige bedreiging voor online veiligheid en privacy en het is belangrijk om altijd alert te zijn en voorzichtig om te gaan met verdachte e-mails en websites. Voorkom dat u slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting.

 

Wij kunnen u helpen in het voorkomen van phishing. Benieuwd hoe wij dit doen? Neem vrijblijvend contact met ons op en samen bespreken we alle mogelijkheden.

Meer weten over dit onderwerp?

[Meer weten over dit onderwerp? ]

We delen graag onze expertise met u.

Neem contact op