[Referentiecase A.Nobel Zn]

Referentiecase

A. Nobel & Zn

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Referentiecase A.Nobel Zn
[Referentiecase A.Nobel Zn]

De webshop helpt ons nóg meer klantgericht te zijn.

[Referentiecase A.Nobel Zn]

A. Nobel en Zn. is in 1967 gestart met het leveren van scheepsbenodigdheden, filters en olieproducten. Het familiebedrijf is gevestigd in Zwijndrecht langs een van de drukste vaarroutes van Europa. Zo’n 30 mensen werken er elke dag aan om binnenvaart- en zeevaartschepen te bevoorraden met alles wat er nodig is om een schip operationeel te houden. Met hun moderne webshop kan A. Nobel klanten nóg beter van dienst zijn.

Uitdaging

“Onze website was zwaar verouderd en had bovendien geen e-commercefunctionaliteit", vertelt Ernst Prosman, manager e-commerce bij A. Nobel. “Onze klanten hadden geen totaalbeeld van wat we allemaal voor hen konden doen. De klanten die filters bestelden, wisten bijvoorbeeld niet dat we ook brandstof leveren of dat we een scheepswinkel hebben. En als ze dan bestelden, moest dat telefonisch of per mail, waarna wij de order handmatig invoerden in ons ERP-systeem. Bovendien kregen we van klanten, die bezig waren met digitalisering, de vraag voor een OCI-koppeling én we zagen onze concurrenten de eerste online stappen zetten. Het werd dus de hoogste tijd om een nieuwe koers te gaan varen om onze zichtbaarheid te vergroten en de service naar onze klanten uit te breiden.”

Oplossing

Ernst: “We zijn toen een selectietraject gestart met drie webshopleveranciers, waaronder Solvisoft. We waren gecharmeerd van de gebruiksvriendelijkheid van E-OPS. Bovendien kenden we een tevreden klant van Solvisoft die, net als wij, gebruikmaakt van Exact Globe, waarvan de koppeling tussen dat ERP-systeem en de webshop naar tevredenheid werkt. Naast onze eisen en wensen, waren dat belangrijke punten waarom we met Solvisoft ons e-commerceproject aandurfden.”

“Aan de voorkant hebben we één webshop, die is geïntegreerd met ons ERP-systeem Exact Globe", gaat Ernst verder, “maar aan de achterkant bestaan er drie administraties, namelijk die van de werkmaatschappijen Bunkerservice, Filtration and Separation, en Scheepsuitrusting. Dat betekent dat een order wordt opgesplitst, wanneer er producten vanuit de verschillende werkmaatschappijen worden besteld. En dat werkt prima op deze manier.”

“Verder kunnen klanten nu inloggen op een eigen omgeving", geeft Ernst aan. “Hier hebben ze inzicht in hun bestellingen en kunnen ze een favorietenlijst opstellen. Een scheepsmotor heeft bijvoorbeeld meerdere filters en dan breng je al die benodigde filters samen in één bestellijst. Dat bespaart weer tijd in het bestelproces. Sommige klanten werken ook met onze goedkeuringsmodule, waarmee ze orders autoriseren én inzicht hebben in wat er exact bij ons wordt besteld. Voorheen stuurden we hen regelmatig een overzicht, nu kunnen ze zelf dat overzicht inzien.”

Ernst: “Als het een klant niet lukt om een bestelling te plaatsen of ze kunnen een bepaald artikel niet vinden, dan helpen we ze met bestellen. We hebben namelijk de accountmanager-module, waarmee we de benodigde producten in de winkelmand van de klant kunnen plaatsen die dan weer verder kan met winkelen. Om de juiste artikelen te vinden in onze webshop, maken we gebruik van Azure Search: een slimme zoekfunctie die zoeksuggesties doet, artikelen weergeeft in productgroepen en waarmee we zoekresultaten kunnen ranken.”

Tijdens de ontwikkelfase verliep de samenwerking met Solvisoft heel soepel. Uitdagingen werden snel en op een leuke manier opgelost.

Resultaat

webshop A.Nobel Solvisoft“In september 2020 hebben we een eerste inventarisatie gedaan met wat we nodig hadden in de webshop, in december zijn we gestart met het ontwerp en in maart 2021 stond alles klaar", vertelt Ernst. “Uiteindelijk kostte het nog wel wat tijd om de webshop te vullen met bijna 6700 artikelen, inclusief omschrijving en foto's, maar in augustus 2021 zijn we live gegaan. Hiermee bieden we onze klanten een extra mogelijkheid om bij ons te bestellen. Het zorgt ervoor dat we geen omkijken meer hebben naar de standaardbestellingen en daardoor meer aandacht kunnen hebben voor de complexe orders.” 

“Verder verlaagt het de drempel voor onze klanten om een offerte aan te vragen", geeft Ernst aan. “Producten, prijzen en voorraden zijn zichtbaar na het inloggen op de eigen omgeving. Klanten hebben nu een compleet overzicht van alles wat we doen: van bunkerservice en filters tot alles wat je maar kunt bedenken wat betreft scheepsuitrusting. De webshop helpt ons nóg meer klantgericht te zijn.”

Toekomst

Ernst: “Zoals ik eerder aangaf, vroegen klanten ons om een OCI-koppeling. Dat zijn bijvoorbeeld grote rederijen met een complex inkoopsysteem die graag een simpele koppeling willen met de webshop van hun leverancier. Ook wij zien hier de voordelen van in en zijn bezig met de implementatie hiervan. Verder hebben we de ambitie om onze klanten een rapportagetool te bieden, waarmee ze op productniveau kunnen zien wat ze bestellen. Op die manier kunnen ze een vergelijk maken in uitgaven per schip en op die inzichten gaan sturen. We hebben dus nog genoeg ambities voor onze webshop.”

Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels

[Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels ]

Download