[ E-Commerce creëert groei binnen de B2B-branche]

E-Commerce creëert groei binnen de B2B-branche

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[E-Commerce creëert groei binnen de B2B branche]

Binnen de B2B E-Commerce branche is in het afgelopen jaar een groei van 50% te zien. Een aanzienlijke stijging die vraagt om een andere werkwijze van B2B-bedrijven waarbij ze in moeten springen op het nieuwe bestelgedrag van klanten. Maar hoe kan E-Commerce optimaal ingezet worden om deze groeitrend bij te blijven?

Duurzame klantrelatie

Onderzoek wijst uit dat maar liefst 94% van de B2B-kopers problemen ondervindt met de klantervaring. Het vertrouwen krijgen van deze kopers en vervolgens een duurzame klantrelatie opbouwen is hierbij essentieel. Wanneer de klant onvolledige of onjuiste informatie ziet, dan wordt vrijwel altijd een bestelling gedaan bij de concurrent.

Het inzichtelijk maken van juiste informatie, zoals actuele prijs, voorraad en productinformatie zijn voor een klant enorm belangrijk om in te kunnen zien. Dit kan mogelijk gemaakt worden door het inzetten van een webshop of klantportaal. Klanten of gebruikers kunnen hier gemakkelijk inloggen, real-time informatie inzien en bestellingen plaatsen. Een klantportaal gaat echter nog verder dan dit, hier kunnen klanten namelijk allerlei zaken zelf regelen. Denk hierbij aan het retourneren van producten, order statussen bekijken of facturen inzien. Groot voordeel hierbij is dat de klant op ieder gewenst moment kan bestellen of zaken kan regelen, ook wanneer u gesloten bent.

ERP-integratie

Het real-time delen van alle informatie vraagt om een naadloze koppeling met uw ERP-systeem. Alleen op deze manier is er altijd actuele informatie beschikbaar voor de klant. Het is hierbij ook mogelijk om specifieke klantafspraken vast te leggen, zoals afgesproken prijzen of E-Commerce creëert groei binnen de B2B branchespecifieke voorwaarden. Het belang van deze personalisatie is groot: 84% van de B2B-klanten koopt het liefst bij leveranciers waarmee ze een goede klantrelatie hebben, óók als de prijzen of voorwaarden minder zijn dan bij de concurrent. Dit laat zien dat een goede klantrelatie belangrijk is voor de continuïteit van uw bedrijf.

Klantcontact

Wanneer een klant informatie opzoekt of een bestelling plaatst in het klantportaal, dan is daarbij vrijwel geen contact met één van uw medewerkers. Een uitstekende manier om uw bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wanneer u klant namelijk zelf meer zaken online regelt, hebben uw medewerkers meer tijd om te besteden aan andere zaken, bijvoorbeeld het optimaliseren van het assortiment. Daarnaast kunnen zij de klant alsnog blijven adviseren via bijvoorbeeld een chatfunctie via de website en kunnen bij problemen inloggen en met de klant meekijken in de online omgeving. Op deze manier ontstaat een schaalbare omgeving.

 

Benieuwd wat een online klantportaal voor uw organisatie kan toevoegen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en samen met u bekijken we alle mogelijkheden.

Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels

[Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels ]

Download