[11 tips voor een succesvolle B2B-webshop]

11 tips voor een succesvolle B2B-webshop

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[11 tips voor een succesvolle b2b-webshop]

Een goede webshop is gebruiksvriendelijk, biedt uw klanten een persoonlijke beleving en is gebouwd in de eigen huisstijl voor een optimale omnichannelervaring. We hebben ondertussen zoveel webshops gebouwd, dat we u de onderstaande tips niet willen onthouden om ook uw B2B-webshop tot een succes te maken.

 1. Zorg voor een slimme zoekfunctie

Hoe eenvoudig is het voor uw klanten om het juiste product te vinden? Hoeveel klikken zijn daarvoor nodig? Het is frustrerend wanneer ze een artikel zoeken en het maar niet kunnen vinden. Een goede zoekfunctie is daarom onmisbaar voor het bestelgemak van uw klant. Maar wat is een slimme zoekfunctie? In ieder geval een die uw klant helpt bij het vinden van artikelen door alternatieve spelling te herkennen en synoniemen en zoektermsuggesties aan te geven.

 1. Integreer uw webshop met uw ERP

Een koppeling met het ERP-systeem mag bij een moderne webshop niet ontbreken. Door real-time synchronisatie met uw ERP worden er altijd actuele artikelen, voorraden, klant- en ordergegevens, prijzen en productinformatie getoond op uw webshop. Bovendien bespaart de koppeling u routinematig (tijdrovend en duur) werk bij het beheer van uw online assortiment, orderverwerking en financiële afhandeling.

 1. Werk met OCI-koppelingen

Met een OCI-koppeling (Open Catalogue Interface) is uw webshop verbonden met het ERP-systeem van uw klant. Dit is een interessante functionaliteit voor vaste klanten of grote afnemers. Zij loggen via hun inkoopsysteem rechtstreeks in op uw webshop en zien direct het juiste assortiment, voorraden en klantspecifieke prijzen. Uw klanten vullen hun winkelwagen, accorderen de order in het eigen systeem en de OCI-koppeling zorgt dat de order wordt bevestigd in de webshop. Kortom, maximaal gemak en efficiëntie voor beide partijen.

 1. Kies voor een standaard webshopoplossing

U bent op zoek naar een e-commerceplatform dat volledig voldoet aan uw wensen? Dan lijkt het interessant om maatwerk te laten bouwen. Toch kunt u beter kiezen voor standaardsoftware. Bij updates, optimalisaties en aanpassingen aan de webshop moet namelijk ook het maatwerk opnieuw worden aangepakt. Dit leidt tot (verborgen) kosten in de toekomst. Voor ontbrekende functionaliteiten in de standaardoplossing kunt u altijd nog maatwerk toepassen.

 1. Promoot uw webshop

Een webshop zorgt voor bestelgemak voor de klant, maar ook voor uw verkopers. Online bestellingen besparen hen veel telefoongesprekken, e-mails en handmatige invoer van orders. Daarom is het belangrijk om uw klanten regelmatig te wijzen op de webshop en uw assortiment aan te prijzen. Dat kan via een nieuwsbrief, sociale media, speciale kortingsacties voor online bestellingen of wanneer een klant belt of mailt om een order te plaatsen.

 1. Optimaliseer uw webshop voor Google

Niet alleen uw teksten, titels en metadescriptions vragen om optimalisatie voor zoekmachines: SEO (Search Engine Optimization) is verweven in de gehele structuur van uw webshop. Ook hoe uw webshop technisch is gebouwd, speelt een grote rol bij de online vindbaarheid van uw bedrijf. Bekijk of de techniek achter uw webshop zo goed mogelijk is ingericht voor een organisch bereik en goede posities in de zoekresultaten.

 1. Let op met open-source

Open-source is niet meer weg te denken in e-commerce, maar wees kritisch wanneer het gaat om een e-commerceplatform op basis van open-source. Open-source houdt in dat een groep developers het platform ontwikkelt en de code openbaar is. Een dergelijk e-commerceplatform is een 'allemansvriend' wat betekent dat wanneer u maatwerk wilt, dit erg kostbaar kan zijn. Bij updates of andere wijzigingen zal dit maatwerk ook weer aangepast moeten worden. Bovendien biedt open-source vaak functionaliteiten die u niet gebruikt, wat uw webshop trager maakt.

 1. Houd uw webshop levendig

Met een webshop blijft er werk aan de winkel. Verleid klanten om steeds weer bij u terug te komen door regelmatig nieuwe producten aan te bieden, acties te houden of klantspecifieke aanbiedingen te doen. Deze activiteiten verhogen aantoonbaar uw bezoekersaantallen en omzet.

 1. Bied uw klant een eigen portaal

In een eigen omgeving vindt uw klant persoonlijke informatie terug, zoals favorietenlijsten en bestelhistorie, maar ook prijsafspraken en extra productinformatie. Verder kunnen retouren worden aangemeld en orders of facturen uit het verleden worden ingezien. Een gesloten klantportaal zorgt voor gemak bij de klant en dat scheelt u vele e-mails of telefoongesprekken voor vragen die eenvoudig via een eigen omgeving zijn af te vangen.

 1. Integreer uw webshop met uw website

Een website en webshop versterken elkaar. Uw website is de ideale plek om uw vakkennis te laten zien en productadviezen te geven. Door tegelijkertijd uw assortiment te tonen, onderstreept u uw vakkundigheid alleen maar. Wanneer u dan uw webshop in de eigen huisstijl bouwt en toegankelijk maakt via uw website, zorgt u voor een naadloze overgang tussen bedrijfsinformatie en bestellen.

 1. Artikelen scannen en bestellen

Met een scan-to-orderproces labelen uw vaste klanten hun voorraad met productbarcodes. Op die manier wordt bestellen nog gemakkelijker. Door met een handscanner langs de schappen in het magazijn te lopen, kunnen ze producten scannen om ze direct te bestellen. Bovendien kunnen uw klanten met een scan-to-orderproces eenvoudig hun actuele voorraad bijhouden. Dit bespaart ze een hoop tijd.

 

Whitepaper: e-commerce voor de groothandel

Wilt u meer lezen over alle mogelijkheden voor een goedlopende B2B-webshop en hoe u voor loyale en tevreden klanten zorgt? We bespreken trends en ontwikkelingen in onze e-commerce whitepaper, maar ook dure missers bij webshops en een succesvol praktijkvoorbeeld.

Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels

[Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels ]

Download