[Referentiecase Benfried]

Referentiecase

Benfried

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Benfried
[Benfried]

Nieuwe webshop heeft geen moeite met ingewikkelde prijsstructuur. Het aantal online bestellingen is explosief gestegen

[Referentiecase Benfried]

Uitdaging

Al meer dan 70 jaar is Benfried een begrip in de professionele (glas)tuinbouw en akkerbouw. Met een diversiteit aan onmisbare producten en diensten voor klanten in binnen- en buitenland, is Benfried uitgegroeid tot dé kennisorganisatie op het gebied van substraten, bemesting en (biologische) gewasbescherming.

Het beëindigen van de ondersteuning van de webshop door Unit4 was aanleiding om een nieuwe webwinkel te laten ontwikkelen en tegelijkertijd de functionaliteit naar een hoger plan te tillen. Behalve dat de oude webshop niet meer werd ondersteund, had die nóg een groot nadeel: er konden namelijk geen prijzen worden getoond.

B2B Webshop Benfried

“We hadden nogal specifieke wensen”, vertelt Jelle Koop, verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij Benfried. “We hebben een complexe prijsstructuur met veel klantspecifieke afspraken of staffelprijzen. Voor één product hebben we soms wel 26 verschillende prijzen. Ook het werken met ‘gebroken' prijzen bleek lastig te realiseren. Een pvc-buis bijvoorbeeld, kun je bij ons kopen per halve meter. Standaard webshoppakketten kunnen vaak niet omgaan met maten achter de komma.” 

“Unit4 droeg verschillende bedrijven aan om ons nieuwe e-commercekanaal te realiseren, maar geen van hen kon voldoen aan onze wensen”, geeft Koop aan. “Toen kwamen we in contact met Solvisoft, ook integratiepartner van Unit4. Zij konden onze webshop wel bouwen zoals wij voor ogen hadden.”

Oplossing

Benfried koos dus uiteindelijk voor E-OPS, de B2B-webshopoplossing van Solvisoft. In E-OPS waren er genoeg mogelijkheden om de wensen van Benfried te realiseren. “Het contentmanagementsysteem is ook nog eens heel gemakkelijk om mee te werken, ook zonder technische kennis”, zegt Koop. “Al hoef ik er zelf niet veel meer aan te doen hoor”, relativeert hij. "De shop synchroniseert dagelijks automatisch met ons ERP-systeem."

“Als er iets moet worden aangepast, dan wordt het direct opgelost door Solvisoft”, gaat Koop verder. “Hun helpdeskmedewerkers zijn zeer deskundig en ik krijg altijd snel antwoord op mijn vragen. Zijn mijn vragen wat specifieker? Dan heb ik direct contact met onze projectleider.”

Resultaat

Inmiddels zijn ruim 7500 artikelen beschikbaar via de webshop. Het aantal online klanten en bestellingen is hard gestegen sinds de nieuwe webshop live ging. Online bestellen is dan ook een stuk gemakkelijker geworden. En door de tweewegkoppeling met het ERP-systeem van Unit4 is ook het beheer sterk vereenvoudigd.

“Niet alleen wij, maar ook onze klanten zijn enthousiast en we krijgen veel positieve reacties”, vertelt Koop. “Het zoeken is veel gemakkelijker geworden en klanten kunnen bijvoorbeeld hun orderhistorie en facturen bekijken. Een groot voordeel is natuurlijk ook dat de producten nu zijn voorzien van accurate prijzen. Wel zo handig bij het online bestellen! Wat verder wordt gewaardeerd, is dat je bij bepaalde producten heel gemakkelijk de bijbehorende veiligheidsbladen kunt downloaden.

“Daarnaast heeft iedere klant een persoonlijke top 25-lijst van meest bestelde producten”, gaat Koop verder. “Die favorietenlijst is up-to-date en wijzigt aan de hand van de bestellingen die de klant doet. Bovendien hebben we met een van onze klanten een maatwerk OCI-koppeling gemaakt tussen onze webshop en hun ERP-systeem. Dit maakt bestellen nog eenvoudiger.”

Die verbeterde klantervaring vertaalt zich ook in harde cijfers. Het aantal orders is explosief gestegen. En daarmee ook de omzet van de online verkoop: die is het afgelopen jaar met 25% toegenomen. “Voorheen hadden we zo'n 25 online klanten, nu zijn dat er al meer dan 200”, zegt Koop. “En misschien nog wel belangrijker: sinds we de webshop hebben gelanceerd, weten we klanten beter te binden. Onze vertegenwoordigers hoeven niet meer voor de dagelijkse boodschappen langs te gaan, maar kunnen zich meer focussen op hun adviserende rol.”

Toekomst

“Solvisoft houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen in e-commerce”, vertelt Koop. “We blijven de online winkelervaring verder optimaliseren. Zo willen we de zoekfunctionaliteit uitbreiden met bijvoorbeeld alternatieve spelling en synoniemen. Ook willen we in de toekomst met meer klanten een OCI-koppeling realiseren en een webshop met tuinmaterialen voor particulieren beschikbaar maken."

“Nu we een eigentijdse webshop hebben, richten we ons meer op online marketing”, besluit Koop. “Daar heb ik al meerdere workshops over gevolgd bij Solvisoft."

Met Solvisoft hebben we echt een partner die ons ondersteunt in onze online ambities.

Download direct gratis onze OCI whitepaper

[Download direct gratis onze OCI whitepaper]

Download