[Digitalisering binnen de maakindustrie kan het probleem van personeelstekorten oplossen]

Digitalisering binnen de maakindustrie kan het probleem van personeelstekorten oplossen

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[Digitalisering binnen de maakindustrie kan het probleem van personeelstekorten oplossen]

De arbeidsmarkt is volop in beweging en structurele personeelstekorten binnen de Nederlandse maakindustrie vormen een bedreiging voor de groei van deze bedrijven. Ondanks dat de maakindustrie nog steeds groeit, kan deze trend alleen voortgezet worden wanneer er wordt geïnvesteerd in digitalisering en processen efficiënter ingericht worden.

De Nederlandse maakindustrie maakt al geruime tijd een flinke groei door. Dit is vooral terug te zien binnen de technologische maakindustrie. In de afgelopen vijf jaar groeide het aandeel van de sector met zo’n 5 procent per jaar binnen de Nederlandse economie. De verwachting is dat deze groei doorgezet gaat worden.

Echter speelt er op dit moment een grote bedreiging die de groei kan belemmeren: er heerst enorme krapte op de arbeidsmarkt en het aantrekken van personeel is lastiger dan ooit. Economen voorspellen dat deze trend zich de aankomende jaren nog zal voortzetten. Wie binnen deze sector dus wil blijven groeien, zal actie moeten ondernemen.

Digitalisering binnen de maakindustrie kan het probleem van personeelstekorten oplossen

Digitalisering de oplossing

Een manier om het personeelsprobleem de baas te blijven is door het verhogen van de arbeidsproductiviteit en het efficiënter inrichten van bedrijfsprocessen. Digitalisering is hierbij de sleutel tot succes. Hiermee kunnen bedrijfsprocessen optimaal ingericht worden en dit levert uiteindelijk tijdswinst én kostenbesparing op.

Een goed middel om deze resultaten te behalen is het inzetten van een online klantportaal. Klanten kunnen hier niet alleen bestellingen plaatsen, maar ook productinformatie inzien, offertes aanvragen, gemakkelijk artikelen retourneren of een orderstatus inzien. Op deze manier worden klanten zelfredzamer en zullen wij minder aandacht vragen van uw medewerkers. Met als resultaat dat zij tijd overhouden voor andere activiteiten.

Koppeling met ERP-systeem

Om alle informatie beschikbaar te stellen aan de klant is een naadloze integratie met uw ERP-systeem onmisbaar. Alle gegevens rondom artikelen, voorraden, klantgegevens, order, prijzen en specifieke klantafspraken zijn altijd up-to-date door realtime synchronisatie. Bovendien worden bestellingen automatisch verwerkt in het ERP-systeem. Hierdoor is activiteiten zoals het bijwerken van de voorraad, het maken van de verzendopdracht en het bijwerken van de order in de administratie geen handmatige acties meer. De koppeling met het ERP-systeem zorgt ervoor dat papierwerk volledig gedigitaliseerd wordt, wat weer menselijke handelingen vermindert.

Niet alleen het inzetten van een online klantportaal kan voor uw organisatie veel voordelen opleveren, dit geldt ook voor uw klant. Zij kunnen namelijk ieder moment van de dag een order plaatsen of gegevens inzien. Hierbij is contact zoeken met een medewerker niet meer nodig. Mocht de klant er toch niet zelf uitkomen, dan kan er via het portaal gemakkelijk meegekeken worden door een medewerker om te zien wat het probleem is en kan dit in de meeste gevallen vrijwel meteen oplossen. Niet alleen tijd- en kostenbesparing voor uw organisatie, maar ook voor uw klant!

 

Benieuwd hoe u een online klantportaal in kunt zetten binnen uw organisatie? En welke voordelen dit voor u oplevert? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en samen met u bekijken wij de mogelijkheden.

Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor maakbedrijven

[Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor maakbedrijven]

Download