[Bill of Materials (BOM): interessant voor uw webshop?]

Bill of Materials (BOM): interessant voor uw webshop?

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[Bill of Materials (BOM): interessant voor uw webshop?]

Servicemedewerkers zijn soms lang aan het zoeken naar de juiste onderdelen voor een reparatie of ze grijpen mis in het magazijn, omdat het onderdeel niet op voorraad is. Opgeteld kan dit veel tijd kosten en moeten klanten langer wachten tot ze zijn geholpen. Met een Bill of Materials (BOM) krijgen servicemedewerkers met één druk op de knop direct een actueel overzicht van de onderdelen van een product die ze direct in uw webshop kunnen bestellen.

Wat is een Bill of Materials (BOM)?

Een Bill of Materials, of stuklijst, is een hiërarchisch gestructureerd overzicht van alle onderdelen die zijn gebruikt om een product te maken. Alle onderdelen krijgen een nummer, naam, (gedetailleerde) uitleg en het benodigde aantal wordt aangegeven. Een fiets bestaat bijvoorbeeld uit een frame, twee banden, een zadel en stuur. Die onderdelen staan op de BOM en kunnen ook weer bestaan uit andere onderdelen. Een stuklijst van een fiets kan daarom wel honderden onderdelen bevatten.

Het nut van een Bill of Materials (BOM)

In de eerste plaats wordt een BOM gebruikt door inkopers om te bepalen welke materialen ingekocht moeten worden en hoeveel. Maar een stuklijst wordt ook gebruikt voor nauwkeurige instructies over productie en assemblage. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is de handleiding die u krijgt bij aankoop van een IKEA-meubel. Verder beschrijft een BOM de afzonderlijke onderdelen die bij iedere productie- of assemblagestap nodig zijn en waar die onderdelen zich bevinden in de productie- of inkoopcyclus. Tot slot helpt een BOM het totale kostenplaatje van een product te bepalen.

Waarom is een Bill of Materials interessant voor uw webshop?

Een BOM is handig wanneer servicemedewerkers een stuklijst nodig hebben van alle onderdelen van een product, voor bijvoorbeeld reparatie of onderhoud. Een BOM is gebaseerd op informatie over de onderdelen vanuit uw ERP-systeem. De stuklijst is dus altijd actueel en compleet, ook als onderdelen in de loop der tijd zijn vervangen. Servicemedewerkers kunnen direct het juiste onderdeel uit het magazijn halen of bestellen door op de webshop het serienummer in te voeren en zo hun klanten sneller helpen.

Lees hier meer over deze module.

 

Whitepaper: e-commerce voor de groothandel

Wilt u uw klanten ook meer bestelgemak bieden en meer lezen over het creëren van loyale en tevreden afnemers? We bespreken trends en ontwikkelingen in onze e-commerce whitepaper, maar ook dure missers, alle mogelijkheden van een webshop voor de groothandel en een succesvol praktijkvoorbeeld.

Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels

[Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor de groothandels ]

Download