[E-Commerce voor productiebedrijven deel 1]

E-Commerce voor productiebedrijven deel 1

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[E-Commerce voor productiebedrijven deel 1]

E-Commerce binnen de maakindustrie is nog relatief nieuw, terwijl dit binnen bijvoorbeeld groothandels al flink ingeburgerd is. Maakbedrijven zijn van mening dat hun branche niet geschikt is voor e-commerce omdat deze minder gestandaardiseerd is. Daarnaast is de integratie van het ERP systeem en de IT-beveiliging een grote drempel voor de eerste stap richting het e-commerce kanaal. Toch kan e-commerce veel betekenen voor bedrijven binnen de maakindustrie.

E-Commerce, wat is dat precies?

E-Commerce is zo’n begrip waar veel verschillende beelden bij gevormd kunnen worden. In zijn geheel is e-commerce het totaal van alle commerciële activiteiten via internet. In de strekking van deze blog zien we e-commerce als online zakendoen via een webshop. We gaan hier dus dieper in op de vraag of het voor maakbedrijven slim is om online zaken te doen via een webshop. Wanneer biedt dit hen toegevoegde waarde?

Wat is de toegevoegde waarde van E-Commerce voor de maakindustrie?

We kunnen concluderen dat e-commerce waarde toevoegt binnen de maakindustrie. Verwachtingen, wensen en eisen omtrent digitaal zaken doen zijn de afgelopen jaar flink toegenomen. Alle spelers binnen de markt kunnen dit onderkennen: klanten, dealers en leveranciers. Efficiënter werken is steeds meer een wens en op ieder gewenst moment willen zij bijvoorbeeld een storingsmelding of order kunnen plaatsen. Daarnaast wordt er verwacht dat altijd en overal informatie beschikbaar is, denk hierbij aan facturen, productinformatie, orderstatus of een servicemelding. Deze informatie kan beschikbaar worden gesteld door een webshop te faciliteren. Hier moeten we wel aan toevoegen dat een webshop vooral interessant is voor bedrijven binnen de maakindustrie die zelf producten of eindproducten leveren die geconfigureerd of standaard zijn.

ecommerce-voor-productiebedrijven klantenservices

Een klantportaal kan niet alleen op het gebied van sales ingezet worden, maar kan ook vanuit het service oogpunt gefaciliteerd worden en op deze manier waarde toevoegen. Naast de verkoop van kernproducten kunnen bijvoorbeeld ook reserveonderdelen aangeboden worden via de spare parts module.

Om vanuit service oogpunt nog een stukje verder te gaan is er de mogelijkheid om vanuit een onderdelenlijst te werken. Dit is een omgeving die specifiek ingericht is op de producten die klanten of dealers hebben afgenomen. Zij kunnen eenvoudig bekijken uit welke onderdelen een product bestaat, kunnen ze gemakkelijk spare parts bestellen en hebben direct inzicht in de juiste facturen of berichten en meldingen. Er wordt geen tijd verspilt aan onnodig uitzoekwerk en de contactmomenten met uw organisatie worden vergemakkelijkt.

Kortom, met een webshop vergroot u de klanttevredenheid, draagt u bij aan klantbinding én creëert u businesskansen. Benieuwd wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij bekijken met u de mogelijkheden.

Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor maakbedrijven

[Download direct gratis onze E-Commerce whitepaper voor maakbedrijven]

Download