[DDoS-aanvallen: steeds krachtiger, complexer en langer]

DDoS-aanvallen: steeds krachtiger, complexer en langer

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[DDoS-aanvallen: steeds krachtiger, complexer en langer]

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bij een DDoS-aanval proberen cybercriminelen ontzettend veel verzoeken tegelijk te versturen naar een server of applicatie waardoor het doelwit onbereikbaar wordt. In feite wordt er een file veroorzaakt die ervoor zorgt dat de server overbelast en onbereikbaar wordt.

Een DDoS-aanval is eigenlijk een netwerk van geïnfecteerde computers, die vaak onder leiding staan van één hoofdcomputer. Al deze apparaten vuren tegelijkertijd vele verzoeken af op het doelwit. De enige oplossing bij zo’n aanval is eigenlijk het ‘platleggen’ van de lijn. Hierdoor kunnen medewerkers niet meer bij hun mail-, web- of applicatieserver. Een DDoS-aanval kan dus grote (financiële) gevolgen hebben voor uw organisatie.

 

DDos-aanvallen

Er zijn twee DDos-aanvallen te onderscheiden, namelijk diegene op de internetverbinding en diegene op de webapplicatie of website. Bij een aanval op de internetverbinding raakt de lijn overlast, waardoor bepaalde diensten niet meer werken. Een aanval op een webapplicatie of website richt zich op een specifiek onderdeel van de website. Dit kan bijvoorbeeld een inlogpagina zijn. Doordat het lijkt alsof heel veel bezoekers willen inloggen, raakt de website overbelast of slecht bereikbaar.

 

Een DDoS-aanval herkennen

Een DDoS-aanval is vrijwel niet te herkennen, vooral niet voordat deze daadwerkelijk wordt plaatsvindt. Dit komt omdat de tijd van een aanval maar beperkt is, aangezien er in korte tijd veel data afgevuurd wordt op de server. Helaas is van te voren niet te voorspellen wanneer en op welke manier dit gebeurt.

 

Bij een aanval op de internetverbinding is het netwerk niet bereikbaar of erg traag. Ook kan het zijn dat de verbinding ineens wordt verbroken. Richt de aanvaller zich op een specifieke onderdeel van de website, dan is deze in zijn geheel of gedeeltelijk niet bereikbaar. Ook kunnen bepaalde functionaliteiten niet meer werken. Er is ook een dreiging wanneer er ongekende pieken zijn in het websiteverkeer.

 

Gevolgen DDoS-aanval 

Een DDoS-aanval kan grote gevolgen hebben. De onbereikbaarheid van een organisatie kan namelijk veel (financiële) schade veroorzaken. Wanneer klanten bijvoorbeeld niet in kunnen loggen op uw webportaal, dan kunnen zij op dat moment geen bestellingen plaatsen. Daarnaast speelt ook dat uw medewerkers mogelijk niet kunnen werken omdat zij geen toegang hebben tot applicaties. Tot slot kunnen de herstelkosten van een DDoS-aanval ontzettend hoog zijn.  

 

Wees voorbereid

Een goede bescherming tegen cybercriminaliteit lijkt steeds onmisbaarder te worden. De dreiging wordt niet alleen gevormd door DDos-aanvallen, maar ook door ransomware en phishing. Voorkom ingrijpende gevolgen en wees voorbereid. Wilt u meer weten over oplossingen bij cybercriminaliteit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en samen bekijken we graag de mogelijkheden. Bij Solvisoft is het ook mogelijk om een phishing test of IT-securityscan aan te vragen.

 

Meer weten over dit onderwerp?

[Meer weten over dit onderwerp? ]

We delen graag onze expertise met u.

Neem contact op